Volgehouden aandacht
Volgehouden aandacht is het vermogen om je aandacht voor langere tijd te richten op een taak of activiteit, ook wanneer er sprake is van afleidingen of verveling. Het betekent dat je je aandacht vasthoudt, ook wanneer de omstandigheden uitdagend zijn.
Belang van volgehouden aandacht
Jongeren hebben vaak te maken met afleidingen: denk bijvoorbeeld aan sociale media, mobiele telefoons en vrienden, maar ook sensorische prikkels of veel gedachtes kunnen hen afleiden. Het is daarom belangrijk dat ze volgehouden aandacht ontwikkelen om hun aandacht op de juiste dingen te kunnen richten. Volgehouden aandacht is belangrijk voor het uitvoeren van taken die een langere tijdsduur hebben en waarvoor een zekere mate van doorzettingsvermogen nodig is.
Op school
Leerlingen die goed zijn in het vasthouden en volhouden van hun aandacht…
- kunnen beter luisteren naar instructies en uitleg in de klas, waardoor ze de leerstof beter begrijpen en informatie effectiever kunnen verwerken.
- zijn in staat om zich te concentreren tijdens zelfstudie en huiswerk, waardoor ze hun leerresultaten kunnen verbeteren en betere studievaardigheden kunnen ontwikkelen.
- kunnen beter omgaan met afleidingen, zoals geluiden in de omgeving of afleidende gedachten, waardoor ze hun focus op de taak kunnen behouden en minder snel afgeleid worden.
- zijn in staat om langere periodes geconcentreerd te werken, wat van pas kan komen bij taken die meer tijd en aandacht vereisen, zoals projecten of onderzoeksopdrachten.
- ontwikkelen een sterkere discipline en doorzettingsvermogen, omdat ze in staat zijn om zich te blijven concentreren, zelfs als de taak uitdagend of saai wordt.
- hebben een grotere kans op het behalen van succes op academisch gebied, omdat ze in staat zijn om zich dieper en langer te verdiepen in complexe onderwerpen en concepten.
- kunnen beter omgaan met stressvolle situaties, zoals toetsen of examens, omdat ze in staat zijn om hun aandacht vast te houden en kalm te blijven onder druk.
Meer leren?

Zelfovertuiging en executieve functies
Zelfovertuiging is het geloof in iemands eigen vermogen om te slagen in een specifieke taak of situatie. Het is een belangrijk begrip in de sociaal-cognitieve theorie en blijkt een belangrijke…

Determineren op meer dan cijfers. Goed idee?
Om maar meteen het antwoord te geven… Ja. Maar waar determineer je dan op en waarom? Het einde van het schooljaar nadert alweer snel en dus komt ook de tijd…

De kracht van begeleide autonomie
Als het gaat om het trainen van executieve functies, is een van de belangrijkste factoren voor succes het bieden van begeleide autonomie. Begeleide autonomie verwijst naar een onderwijsaanpak die leerlingen…