Plannen & Prioriteren
Wanneer we het hebben over plannen en prioriteren, bedoelen we het vermogen om doelen te stellen, acties te plannen om die doelen te bereiken en de prioriteit van deze acties te bepalen op basis van hun relevantie en urgentie.
Het belang van plannen en prioriteren
Goed kunnen plannen en prioriteren helpt jongeren om te organiseren en te structureren wat ze moeten doen. Het stelt hen in staat om zich te richten op de belangrijkste taken en doelen. Wanneer jongeren dit inzicht voor zichzelf kunnen creëren, kunnen ze tijd en middelen effectiever gebruiken en efficiënter werken. Dit zal hen helpen om hun doelen te bereiken en zo hun succes en welzijn te vergroten.
Op school
Wanneer leerlingen goed kunnen plannen en prioriteren, zal dat een aantal voordelen opleveren. Leerlingen…
- kunnen hun tijd beter beheren en taken op tijd voltooien. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zelf controle nemen over hun tijd en niet het gevoel hebben dat het hen overkomt.
- kunnen onnodige stress of het inleveren van afgeraffeld werk voorkomen. Dit zorgt voor betere cijfers en minder kans op de ontwikkeling van toetsstress.
- leren om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen werk. Welke docent wil dat nu niet?
- leren om doelgericht te werken en efficiënter te zijn in hun werk. Plannen en prioriteren heeft een grote invloed op alle facetten van executieve functies en doelgericht werken is er één van.
- leren omgaan met complexe taken door deze op te breken in kleine, behapbare stukjes die beter behapbaar zijn. Dit zorgt voor meer overzicht en rust, leerlingen zullen ervaren dat dit hen helpt om grote opdrachten op tijd klaar te hebben.
Meer leren?

Waarom executieve functies de sleutel zijn tot succes op school (en daarna)
Executieve functies. Het klinkt misschien als een ingewikkelde term uit een psychologieboek, maar eigenlijk zijn het superkrachten die ons helpen om te plannen, organiseren, problemen op te lossen en onze…

Zelfovertuiging en executieve functies
Zelfovertuiging is het geloof in iemands eigen vermogen om te slagen in een specifieke taak of situatie. Het is een belangrijk begrip in de sociaal-cognitieve theorie en blijkt een belangrijke…

Zelfbewustzijn als motor van executief functioneren
De kracht van zelfbewustzijn voor het verbeteren van het uitvoerend functioneren Eerst weer even kort waar we het over hebben. In de Movenda werken we altijd vanuit drie begrippen die…