Doelgericht doorzettingsvermogen
Doelgericht doorzettingsvermogen is het vermogen om jezelf in te zetten voor het bereiken van een doel, ondanks eventuele obstakels en/of afleidingen. Het houdt in dat je je aandacht en energie richt op het voltooien van een taak, ook als het niet meteen gemakkelijk gaat.
Het belang van doelgericht doorzettingsvermogen
Doelgericht doorzettingsvermogen stelt jongeren in staat om zichzelf te motiveren om te doen wat nodig is om doelen te bereiken. Doorzettingsvermogen is vaak nodig om door de moeilijke momenten heen te komen en succes te behalen. Het ontwikkelen van deze vaardigheid helpt jongeren ook om frustratie en teleurstelling te verdragen en om te gaan met mislukkingen en tegenslagen.
Op school
Leerlingen die goed zijn in doelgericht doorzettingsvermogen…
- hebben een duidelijk gevoel van richting en doel, waardoor ze gemotiveerd blijven om hun taken en doelen na te streven.
- tonen vastberadenheid en volharding bij het overwinnen van obstakels en uitdagingen, waardoor ze veerkrachtiger worden en niet snel opgeven.
- zijn in staat om hun inspanningen te organiseren en te plannen om hun doelen te bereiken, waardoor ze effectief gebruik kunnen maken van hun tijd en middelen.
- kunnen zich concentreren en gefocust blijven op hun taken, zelfs als er afleidingen zijn, waardoor ze productiever worden en betere resultaten behalen.
- tonen zelfdiscipline en zelfbeheersing bij het uitvoeren van taken, waardoor ze in staat zijn om verleidingen te weerstaan en zich te concentreren op wat belangrijk is.
- blijven gemotiveerd en optimistisch, zelfs als ze geconfronteerd worden met tegenslagen of tegenspoed, omdat ze weten naar welk doel ze toewerken.
- zijn in staat om hun vooruitgang te evalueren en aan te passen wanneer dat nodig is, waardoor ze flexibel zijn en effectiever kunnen werken aan het bereiken van hun doelen.
Meer leren?
Waarom executieve functies de sleutel zijn tot succes op school (en daarna)
Executieve functies. Het klinkt misschien als een ingewikkelde term uit een psychologieboek, maar eigenlijk zijn het superkrachten die ons helpen om te plannen, organiseren, problemen op te lossen en onze…
Grip op leerlinggedrag
Leerlinggedrag en vooral anti-sociaal gedrag van leerlingen is veel in het nieuws. Nog niet eerder werden zoveel leerlingen geschorst als in het schooljaar 2022-2023 (inspectie van onderwijs). Veel scholen lopen…
5 Tekenen dat Executieve Functies bij leerlingen hulp nodig hebben
Executieve functies zijn als de CEO van het brein, ze coördineren alles van planning en organisatie tot impulsbeheersing en flexibel denken. Maar wat gebeurt er als de CEO in de…