Veelgestelde vragen
Executieve Functies of kortweg EF zijn breinfuncties die zich van baby tot volwassenheid ontwikkelen. Er zijn in totaal 8 executieve functies: plannen en prioriteren, organiseren, starten met taken, tijdmanagement, omgaan met emoties, concentratie, responsinhibitie en doelgericht doorzettingsvermogen. Er zijn er in totaal 8. Je leest hier over alle executieve functies.
Het Movenda programma werkt door verschillende mechanismes te combineren: zelfreflectie op eigen handelen en denken in combinatie met emotionele intelligentie waarbij leerlingen van elkaar leren. Zo worden leerlingen zich bewust van hun eigen gedrag en hoe dit anders is dan het gedrag van klasgenoten.
Movenda is geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs.
In het proefpakket zitten de werkboeken van de vier executieve functies die nu bestelbaar zijn: Plannen & prioriteren, Starten met taken, Omgaan met tijd en Organiseren.
Ja, alle principes die zijn gebruikt zijn evidence based en verwerkt in de opdrachten die toepasbaar zijn in de Nederlandse context.
Er zijn verschillende methodes om aan de slag te gaan met executieve functies. Wat Movenda uniek maakt is dat het leerlingen gedurende 7 weken laat werken aan een specifieke functie. Geen los lesje, maar een mini project waarin de leerlingen zichzelf beter leren kennen.
Jazeker, ADHD wordt ook wel executieve dysfunctie genoemd. Dit betekent dat leerlingen met ADHD de breinfuncties minder snel ontwikkelen en dat de kans aanwezig is dat deze nooit volledig worden ontwikkeld. Deze leerlingen kunnen extra baat hebben bij expliciete training in deze essentiële functies.
Nee, wij kiezen heel bewust voor fysieke werkboeken omdat ons programma zich onder andere richt op concentratie. Daarnaast weten we vanuit de wetenschap dat leerlingen beter lezen vanuit een fysiek boek dan van een scherm en dat iets opschrijven op papier beter beklijfd dat wanneer een leerling typt.
Dit doen wij door de “gouden driehoek” te gebruiken. Leerlingen, ouders en mentor/ leerkracht vullen allemaal een korte vragenlijst in over het gedrag van de leerling. Van hieruit kan het gesprek gestart worden om leerlingen bewust te maken van hun eigen handelen en denken.
Dat doen wij zeker, we komen bij je op school om een training te geven over executieve functies en lopen met de leerkrachten/ mentoren door de methode heen.
Afhankelijk van de behoefte bieden wij online begeleiding wanneer jullie met Movenda werken. Ook bieden wij aparte trainingen aan voor docenten over het belang van executieve functies en hoe dit is gekoppeld aan de basisvaardigheden.
Niet officieel, maar volgens ons is het een voorwaarde om tot leren te komen. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat goed ontwikkelde executieve functies een positief effect hebben op leerprestaties, welzijn en welbevinden.